torstai 5. maaliskuuta 2015

Ukraina – rajamaa: taustoitus ja journalistiikkaa Ukrainan vallankumouksesta ja Venäjän-Ukrainan kriisistäAnna-Lena Laurénin ja Peter Lodeniuksen kirja on ensimmäisiä suomalaisia esityksiä  Ukrainan Euromaidan – vallankumouksesta ja siitä seuranneesta Venäjän – Ukrainan kriisistä ja sodasta. Kirjassa vuorottelevat Laurénin journalistiset ja Lodeniuksen taustoittavat tekstit.
Lauren kirjoittaa kauniisti ja eläytyy ukrainalaisten kohtaloihin. Tekstit käsittelevät Maidanin mielenosoituksia ja vallankumousta, Donbassin sodan alkua, Krimin miehitystä sekä informaatiosodan rintamia. Keskeinen ansio on ukrainalaisten ajatusten ja mielipiteiden kuvaaminen. Laurén käsittelee sekä Venäjän osuutta kriisiin että sen ukrainalaisia ulottuvuuksia ja arvioi terävästi informaatiosodan luonnetta.
Lodeniuksen taustoittavat tekstit käsittelevät syitä monien ukrainalaisten eurooppalaisten uudistusten kaipuuta, valintaa EU:n ja Euraasian unionin välillä, Euromaidan – vallankumouksen kulkua ja ”separatismin” ja ”venäläisen maailman” alkua 22.2.2014 Harkovassa pidetyn itäisten alueiden, aiemmin Janukovitsille uskollisten johtajien kokouksessa. Lodenius syventää kriisin taustoja ja syitä eri ryhmittymien toimintaan sekä EU:n ja Venäjän geopoliittisia tavoitteita Ukrainassa.
Kirjan päättävät Lodeniuksen ja Laurénin kirjeet toisilleen, arvioiden kirjaprosessia ja toistensa työtä. Niklas Meltion kuvat on keskitetty liitteeksi, ne eivät kuvita suoraan tekstejä.
Kirja on luettava ja taidokas ajankohtaiskirja Euroopan turvallisuuden kannalta keskeisestä kysymyksestä. Minulle erityisesti Lodeniuksen taustoitukset avasivat uusia näkökulmia Ukrainan tilanteeseen. Laurén on yksi parhaiten Ukrainaa tuntevia länsimaisia journalisteja, jonka osaaminen ansaitsee kansainvälistä tunnustusta. Lopullisen analyysin aika on myöhemmin, ja toivottavasti Laurén ja Lodenius palaavat aiheeseen.
Kirja on suositeltavaa lukemista kaikille jotka haluavat syventyä Ukrainan tilanteeseen. Toivottavasti se pian käännetään suomen lisäksi ukrainaksi, venäjäksi ja englanniksi.

Luin kirjan itse ruotsinkielisestä alkuteoksesta.


9789515235596

Saatavana:

Anna-Lena Laurén & Peter Lodenius, bilder Niklas Meltio
Ukraina – gränslandet
Schildts & Söderströms, Helsingfors 2015

Julkaistaan 17.3.2015:
 
Anna-Lena Laurén & Peter Lodenius, valokuvat Niklas Meltio
Ukraina – rajamaa
Suomennos Liisa Ryömä
Teos, Helsinki 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti